Hoe kan ik stoppen met alcohol drinken?

Wordt uw drankgebruik een probleem?

Kunt u uw drankgebruik niet meer onder controle krijgen en wordt het een probleem voor uzelf en anderen? Dan is het verstandig om te stoppen met het nuttigen van een alcoholisch drankje dan te minderen. Stoppen lukt vaak beter en is effectiever, dan te minderen met het alcoholgebruik. Vindt u het ook moeilijk om de dag door te brengen zonder enige alcohol op te hebben? En kunt u niet van de alcohol afblijven? Geen probleem in dit artikel kunt u informatie en adviezen inwinnen om te stoppen met alcohol.

Waarom alcohol een grote impact heeft op uw leven.

Heeft alcohol een grote impact op uw leven? Moet u altijd een reden hebben of juist geen reden hebben om een drankje te nuttigen? Als u twee keer ‘ja’ heeft geantwoord op deze vragen dan heeft u inderdaad een drankprobleem. Wees gerust u heeft al een goede stap gezet om advies in te winnen hoe u het beste kunt stoppen. Schrijf voor u zelf de voordelen en de nadelen op bij het gebruik van alcohol. Daarbij kunt u voor u zelf ook opschrijven waarom u alcohol drinkt en wat het allemaal met u doet, zoals wat voor gedrag u toont. Brengt u anderen en uzelf in gevaar als u wat alcohol op hebt? Dan is het beter om vandaag nog te stoppen met uw alcohol gebruik en niet te minderen. Dit omdat u uzelf in gevaar brengt, maar ook de mensen waar u om geeft en anderen.

Wat zijn de symptomen van een alcoholist?

Vindt u het steeds lastiger om van de alcohol af te blijven? Hier in het onderstaande lijstje kunt u de symptomen zien, als u meer dan de helft van het lijstje op ‘ja’ antwoord dan kunt u het beste direct stappen ondernemen om te stoppen.

 • Stelt u het iedere keer uit om te minderen met uw alcoholgebruik?
 • In elke situatie grijpt u naar de fles?
 • Drinkt u om niet aan de realiteit te denken en zo uw problemen weg te stoppen?
 • Bent u bang om nuchter te zijn en somber te worden?
 • Drinkt u steeds meer en meer om u goed te voelen?
 • Wordt u brommerig of onrustig wanneer u geen alcohol kunt nuttigen?
 • Wordt u driftig, angstig of gedeprimeerd als u alcohol op heeft?
 • Krijgt u moeilijkheden met uw partner, familieleden, collega’s of vrienden door uw drankgebruik?
 • Heeft u door uw drankgebruik geen toewijding meer voor uzelf, partner/gezin of werk?
 • Komt u in de geldproblemen door uw drankgebruik?
 • Bent u een gevaar voor uzelf en anderen in het verkeer en gaat u met drank op achter het stuur?

Welke schade brengt alcohol aan het lichaam?

AlcoholverslavingAlcohol geeft veel meer schade aan het lichaam dan u denkt. Er zijn een aantal onderzoeken gedaan dat alcohol kan resulteren tot kankerverwekkend. Elke slok alcohol kan al effect hebben op het lichaam. Alcoholgebruik kan lijden tot geheugenverlies en bij teveel zelfs tot een black-out, het heeft een duidelijk effect op de hersenen. Het kan invloed hebben op uw sportprestaties, uw conditie en op uw gedrag, gewelddadigheid, ongelukken en alcoholvergiftiging. Bij langdurig alcohol gebruik kunnen er permanenten effecten ontstaan op het lichaam. Bijvoorbeeld schade aan uw lever, in dit orgaan wordt de alcohol uit het bloed opgenomen en verwerkt.

De lever is maar een kleine orgaan in het lichaam en kan maar een bepaald hoeveelheid alcohol verwerken, des te meer alcohol er word gedronken en hoe meer alcohol de lever moet verwerken. Hierdoor wordt de lever beschadigt, dit komt door de hoeveelheid alcohol die niet meer verwerkt kan worden. De lever kan in een korte periode ook geen andere stoffen verwerken, om die reden wordt bijvoorbeeld het vet in het lichaam niet afgebroken en wordt dat allemaal opgeslagen in de lever. Dit kan er voor zorgen dat u leververvetting krijgt. Een ander voorbeeld door overtollig drankgebruik is dat uw lichaam vergiftigd raakt doordat uw lever niet meer goed functioneert, dit omdat die ontstoken is geworden door de alcohol. Door een half werkende lever kunt u uw zelf vergiftigen.

Met 3,6 % verhoogt alcohol de kans om verschillende soorten kankers te krijgen. Met name in de mond, de slokdarm, de keel, borsten, darmen, lever en alvleesklier. Tevens loopt u ook hersenbeschadiging op, alcohol loopt direct vanuit het bloed door naar de hersenen. Door alcohol droogt u uit en doordat er veel hersenvocht en bloed in de hersenen zit droogt dit ook direct uit. De hersenen zijn erg gevoelig, daarom heeft alcohol direct effect op de hersenen. Elke keer als u alcohol drinkt dan sterven er miljoenen hersencellen af, die niet meer opnieuw worden aangemaakt. De bekende black-out die mensen kunnen krijgen bij overtollig drankgebruik lijdt tot hersenbeschadiging. In zo’n geval worden de celdelingen direct verlamd en ontstaat er op korte termijn schade aan de hersenen.

Het zenuwstelsel in het lichaam wordt mettertijd aangetast door het overmatige gebruik van alcohol, om deze reden kan de slaapfunctie verstoort raken. Alhoewel sommige mensen denken dat alcohol juist helpt voor een goede nachtrust, is dit niet het geval. Het kan er voor zorgen dat u eerder ontwaakt wordt, lichter en onrustiger slaapt. Als u een gezonde levensstijl heeft dan slaapt u diep en wordt u niet uit u zelf wakker. Een ander voorbeeld is dat u steeds meer nodig heeft in plaats van één drankje op de avond, doordat u iedere keer hetzelfde effect wilt hebben die alcohol het lichaam geeft.