Verslaafd aan televisie kijken

Symptomen van een televisieverslaving:

  1. Je komt niet meer aan je belangrijke dingen toe

Je verliest je hobby’s, sociale activiteiten of zelfs werk uit het oog. Eigenlijk zou je aan de slag moeten, maar in plaats daarvan zit je op de bank tv te kijken. Je kan televisiekijken niet compenseren door met je laptop op de bank te zitten en tegelijk Netflix te kijken en wat te gaan “werken”. Niemand kan namelijk multitasken.

2. Je kan niet stoppen na 1 aflevering, het wordt meteen een heel seizoen 

Dat houdt eigenlijk in dat je vaker en meer gaat kijken dan je van plan was. De term bingewatchen hoor je bij Netflix vaak terugkomen. Bingewatchen is het achter elkaar kijken van televisieafleveringen. Je bingewatcht al als je 2-6 afleveringen van dezelfde serie in een dagdeel achter elkaar gaat kijken. En dat kan uitlopen tot een groot probleem. Je hebt dan snel de neiging de volgende dag verder te gaan, want je wilt weten hoe jouw serie afloopt.

3. Doorgaan met kijken ondanks dat kijken ernstige gevolgen met zich meebrengt

Als je punt 2 herkent, dan herken je ook het effect op dit punt. Te laat gaan slapen. Doordat je te laat naar bed gaat, met als laatste activiteit urenlang beeldbuis op je netvlies, wordt je slaap kwaliteit minder. En die twee zaken zorgen ervoor dat je op den duur in een neerwaartse spiraal terecht komt. Je word namelijk minder productief overdag. Hierdoor moet je nog langer doorgaan om iets af te ronden. Je komt dan in tijdnood.

4. Het krijgen van onthoudingsverschijnselen bij minderen of stoppen met kijken

Herken je dat, de laatste aflevering van The Walking Dead heb je nog niet gezien. En de volgende dag in de kantine verklapt je collega al wat er is gebeurd. Spoiler-alert! Te laat…. Wat ga je in het vervolg doen. Je zorgt ervoor dat je altijd bij bent bij de meest populaire series. Hierdoor ontpop je als een ware Netflix-kenner. Mensen gaan aan jou vragen, wat volgens jou de beste films en series zijn om te zien. Je voelt je helemaal trots als een Netflix-kenner. Maar eigenlijk lijd je aan fear of missing out. Je durft eigenlijk niks meer te missen, omdat je bang bent dat je dan niet mee kan praten in de kantine.

5. Televisie werkt verdovend

Als je tv kijkt, dan zorg je ervoor dat je je gedachtes op dat moment op pauze worden gezet. Zeker als je veel dingen moet doen, is het even een lekker gevoel om daar niet aan te denken. Dit geld ook als je zorgen hebt. Die pauzeer je namelijk ook met tv kijken. Maar het lost niks op. De tolerantie hiervan heeft een afnemend effect. Oftewel je gaat meer kijken om het effect (bijvoorbeeld ontspanning) van televisiekijken te blijven ondervinden. En je zorgen zijn na een avondje televisiekijken niet opgelost. Je takenlijst blijft even lang. En je verstand is ook niet relaxter geworden, want je hebt er allemaal nieuwe informatie in gestopt.

Manieren om van je televisie verslaving af te komen:

Als je na het lezen van bovenstaande ook besluit om te stoppen met zoveel televisie te kijken, dan kan dat best lastig zijn om zomaar te stoppen. Want een verslaving kom je niet zomaar vanaf. De volgende manieren zijn wel effectief:

  • Netflix/Videoland abonnement per direct opzeggen.
  • Zoek een andere niet elektronische vervanging, lees bijvoorbeeld een boek.
  • Zoek een hobby met positieve impact op je leven.
  • Verbeter je slaapkwaliteit