Stop met pesten, je kwetst er mensen mee

Duidelijker dan de tittel kan het niet worden! Jaarlijks worden er te veel mensen gepest denk aan jonge kinderen op school, of op een sportvereniging. Maar niet alleen jongeren worden gepest maar ook onder de volwassenen word er gepest. Dit moet ophouden, pesten is niet leuk of stoer! Hieronder lees je een aantal belangrijke punten terug over pesten.

 1. Welke vormen van pesten zijn er
 2. Waarom er gestopt moet worden met pesten
 3. Wat voor gevolgen kan pesten hebben op een persoon
 4. Waar kan je terecht als je gepest word
 5. Tip tegen pesten

Welke vormen van pesten zijn er

Pesten kan op vele manieren gebeuren, denk hierbij aan verbaal pesten, fysiek pesten,materieel pesten, relationeel pesten en digitaal pesten. Hieronder vind je een overzicht wat het precies inhoud.

 • Digitaal pesten: Denk hieraan aan het gebruiken van belastende materiaal  zoals foto’s filmpjes en deze verspreiden over internet. Maar ook iemand lastig vallen via internet en social media komt veel voor. Digitaal pesten is ook wel bekent onder cyberpesten.
 • Materieel pesten: Het kan beginnen als een geintje zoals iets afpakken van iemand. Maar het afpakken, verstoppen of erger nog kapot maken van andermans spullen horen bij materiaal pesten.
 • Verbaal pesten: Dit komt het vaakst voor in de vorm van het naroepen van iemand of het uitschelden van een persoon. Maar ook imiteren of belachelijk maken van iemand valt hieronder. Uitlachen, chanteren of iemand iets te dwingen iets te doen wat tegen de wil is van die persoon word gezien als verbaal pesten.
 • Fysiek pesten: Eigenlijk is dit al wel duidelijk het slaan, schoppen, expres laten vallen, naspugen, knijpen bekrassen.
 • Relationeel pesten: Is in een vorm van onwaarheden vertellen (roddelen) of het buitensluiten van een persoon.

Alle gevallen van pesten zijn niet leuk en kunnen zeer kwetsend zijn voor een persoon bij wie dit word gedaan!

Waarom er gestopt moet worden met pesten

Zoals je hierboven hebt gelezen zijn er vele vormen van pesten het kan met iets kleins beginnen maar kan groot worden of grote gevolgen hebben. Jaarlijks worden er te veel personen gepest ongeacht de leeftijd of geslacht van die persoon. Wanneer iemand gepest word kan dit er voor zorgen dat die persoon onzeker en ongewenst voelt. Deze personen kunnen al een lage zelfbeeld hebben die alleen maar lager word. Wanneer een persoon gepest word en er word niet ingegrepen kunnen deze personen psychische problemen krijgen en als ze die al hebben verder in de put raken. Mocht het pesten doorgaan en er is geen hulp of te weinig hulp kan die persoon zo diep in de put raken dat er geen andere uitweg meer is en kiezen voor een andere uitweg. Om deze reden zeggen wij stop met pesten!

Wat voor gevolgen kan pesten hebben op een persoon

Pesten heeft serieuze gevolgen op korten termijn maar op zeker op langere termijn. De persoon die gepest worden heeft steeds minder zin en motivatie om bijvoorbeeld naar school te gaan waardoor er een achterstand kan komen op het gebied van leren. Eenzaamheid, een lage zelfbeeld kan leiden tot een depressie. Maar ook slecht kunnen slapen en een terug getrokken houding kunnen veel voorkomen. Wanneer pesten op jonge leeftijd voorkomt kan dit ook op latere leeftijd gevolgen hebben, mensen kunnen er agressief of gewelddadig van worden.

Voor de mensen om de persoon die gepest word kunnen ook geraakt worden door het pest gedrag, gevoel van veiligheid kan weg vallen en kunnen zelf ook minder zelfvertrouwen krijgen. Plezier word onderdrukt en schuldgevoelens kunnen naar boven komen.

Waar kan je terecht als je gepest word

 1. Je ouders
 2. Docent, vertrouwenspersoon, directeur van school
 3. Kinderombudsman
 4. Je werkgever, of directie.
 5. Online anti pest website’s

Tips tegen pesten

 1. Bespreek het pestgedrag: Door te praten over je gevoelens, wanneer je dit niet doet kan het alleen maar meer invloed hebben. Probeer het daarom bespreekbaar te maken met je ouders of vertrouwenspersoon.
 2. Verander jezelf niet: Gepest worden heeft niks te maken met jou als persoon er is nooit een reden om te pesten. Twijfel daarom niet aan jezelf
 3. Accepteer geen enkele vorm van pest gedrag
 4. Negeer de pesters. Ze zijn het niet waard ze denken alleen aan zichzelf en hun imago
 5. Ga om met mensen die je nemen zoals je bent. Wanneer je niet alleen bent ben je sterker dan wanneer je alleen bent. Vrienden geven je meer moed en zelfvertrouwen.

 

Stop met pesten je kwets er mensen mee