Stop met liegen en zoek hulp

Stop met liegen en zoek hulp!!

Met liegen zijn we allemaal wel mee bekent zoals een leugentje om bestwil. Maar wanneer word liegen een probleem of zelfs een verslaving. Waarom liegen wij als volwassenen en als kind? Hieronder vind je informatie over dit onderwerp herken jij jezelf hierin of iemand anders ga hulp zoeken of help die gene.

  1. Liegen bij kinderen
  2. liegen bij volwassen
  3. professionele hulp

Liegen bij kinderen.

Liegen bij kinderen is vaak gebaseerd op fantasie, verhalen verzinnen wat niet klopt. Het hoort bij het ontwikkelen van een kind maar er zijn grenzen, wat is normaal en wat niet.

  • Kinderen van een jonge leeftijd tussen de 2 a 4 jaar zullen vaak ontkennen dat zij iets hebben gedaan wat niet mag, zij hebben niet door dat ze liegen op deze leeftijd straf geven voor iets wat ze niet kennen heeft daarom ook geen nut.
  • Wanneer een kind wat ouder word en vertelt over een denkbeeldige vriendje is dit meer op fantasie gebaseerd dan op bewust liegen. Ook kan het een rol spelen dat je kind graag contact heeft met een kindje maar die niet heeft en daarom een denkbeeldig vriendje heeft. Weest hierin jezelf van bewust dat het fantasie is en voor uw kind een verwerking is van gebeurtenissen of indrukken
  • Bij een leeftijd van rond de 6 jaar zullen kinderen bewust worden van het vertellen van leugens, denk hierbij aan kinderen die liegen om de ouders niet boos te maken en daardoor gestraft te worden of teleur te stellen. Kinderen kunnen ook leugens vertellen omdat ze ergens moeite mee hebben zoals bij huiswerk ze kunnen deze niet maken omdat ze hulp nodig hebben en die niet durven te vragen.

Vanaf de leeftijd 9 jaar kunnen kinderen onderscheid maken tussen waarheid en fictie.

Liegen bij volwassenen.

Uit recente onderzoek is uitgewezen dat je je hersenen kunt aanleren te kunnen liegen zonder er een slecht gevoel aan over te houden. Wanneer mensen vaak leugentjes om bestwil vertellen zal ook eerder de stap gezet worden naar grotere leugen over groteren dingen die van belang zijn. Hoe vaker mensen liegen hoe meer de hersenen immuun raken voor het slechte gevoel wat een mens heeft na het vertellen van een leugen.

Pathologische liegen wil zeggen dat die persoon een drang heeft om leugens te vertellen ongeacht de ernst van de leugen. Vaak hebben mensen die pathologisch liegen andere psychische klachten als problemen met gedrag, ook wel antisociale persoon, borderline en narcistisch gedrag. Pathologische leugenaars kunnen vaak feiten en fictie niet meer onderscheiden, dit heeft veel gevolgen voor de mensen om hun heen. De geloofwaardigheid van die persoon is er niet meer waardoor mensen afstandelijker kunnen reageren op die persoon of zelf er voor kiezen om niet meer met die persoon om te gaan.

Professionele hulp zoeken.

Het beste voor mensen die veel liegen en in het patroon van een pathologische leugenaar passen kunnen het beste professionele hulp vragen, vaak neigen deze mensen ook naar andere verslavingen zo als drugs en alcohol. Om deze reden is het van belang dat deze mensen hulp krijgen en gesteund worden in het proces. Hiervoor kan je te recht bij een huisarts en die zou je kunnen doorverwijzen naar een psycholoog. Zij zullen samen met jou gaan kijken naar het aard van de probleem en een passende plan maken om te te gaan begeleiden om jezelf hierin te verbeteren. Wat ook kan helpen is het bijhouden van een logboek kan je helpen met een inzicht te geven over hoe vaak je een leugen verteld, geef er ook bij aan waarom je er voor gekozen hebt om een leugen te vertellen en wat je gevoel erbij is.