Slaappillen om de nacht door te komen
Kun je slecht in slaap komen? Of slaap je ’s nachts niet door? Slaapmiddelen worden door artsen voorgeschreven voor mensen die last hebben van slaapproblemen maar ook bij de drogist kun je terecht voor diverse slaapmedicatie. Het is een veelvoorkomend probleem en in Nederland kampt zo’n 20 tot 30 procent van de bevolking met slaapproblemen. Is het wel zo verstandig om meteen naar slaappillen te grijpen of zijn er andere manieren om van een goede nachtrust te genieten?
Als je goed slaapt en uitgerust wakker wordt dan voel je jezelf energiek en fit. Er zijn 4 verschillende fasen van slaap.
- De sluimerfase
- De lichte slaap
- De diepe slaap
- De REM-slaap (de droomslaap)
De belangrijkste fasen zijn de diepe slaap en de droomslaap. De diepe slaap is belangrijk voor een lichamelijk herstel en je hartritme en ademhaling dalen tot het laagste ritme. De REM-slaap oftewel de droomslaap zorgt voor een geestelijk herstel. Tijdens de droomslaap zijn de spieren volledig ontspannen is er sprake van hoge hersenactiviteit. De functie van de droomslaap is om de geest te verfrissen en om informatie te verwerken die overdag is opgedaan. Wanneer je slaappillen neemt dan zorgt dit ervoor dat je minder REM-slaap hebt, en deze slaap is juist de belangrijkste.
Af en toe gebruik maken van slaappillen kan geen kwaad maar het moet wel bij af en toe blijven. Het risico van slaapmiddelen is dat er na een paar weken al gewenning en verslavingsverschijnselen op kunnen treden. Je kunt zowel geestelijk als lichamelijk afhankelijk worden en je natuurlijke slaapritme wordt op deze manier verstoord. Slaappillen werken alleen als ze voor een korte periode gebruikt worden. Wanneer ze voor langere tijd gebruikt worden werkt de pil minder goed en heb je steeds meer nodig om hetzelfde effect te creëren.
Bijwerkingen van slaapmedicatie
Lichte bijwerkingen
Net zoals bij andere vormen van medicatie kunnen slaappillen bijwerkingen veroorzaken. Slaapmiddelen kunnen tot wel 2 dagen in uw bloed blijven waardoor uw reactievermogen verminderd terwijl u dit zelf niet in de gaten heeft. Dit kan effect hebben op uw rijstijl of bij het besturen van machines. Ook kan uw geheugen minder goed werken wanneer u slaapmedicatie heeft gebruikt.
Andere bijwerkingen
- Hoofdpijn
- Duizeligheid
- Vermoeid zijn
- Geen interesse in leuke dingen of zelfs seks
- Depressie en somberheid
Stoppen met slaapmedicatie
In het begin kunt u last krijgen van ontwenningsverschijnselen zoals moeilijk in slaap komen, hartkloppingen en een onrustig gevoel. Andere vormen van ontwenningsverschijnselen zijn nachtmerries, zweten of snel geïrriteerd raken.
Het stoppen met slaapmedicatie is altijd een verstandige keuze. Doordat het een onnatuurlijke manier is van in slaap komen wordt je natuurlijke ritme beïnvloedt. Slaappillen zijn ook kort van werking en je slaapproblemen verdwijnen er niet mee. Je kunt jezelf met de volgende punten op verschillende manieren voorbereiden op een goede nachtrust:
- Het is af te raden om ’s avonds voor het slapen gaan te sporten. Door het sporten komen stresshormonen vrij die je alert en wakker houden
- Zorg ervoor dat je minstens 2 tot 3 uur voor het slapengaan niets meer eet.
- Probeer te ontspannen voordat je gaat slapen. Dit kun je doen door een warm bad te nemen of door jezelf te laten masseren
- Probeer het gebruik van smartphones, tv, laptop en dergelijke te vermijden voordat je gaat slapen.
- Drink ’s avonds geen koffie of andere dranken die cafeïne bevatten.
- Probeer een regelmatig slaappatroon te creëren door elke avond rond dezelfde tijd naar bed te gaan.
- Indien u nachtdiensten werkt probeer dan voor het werken een dutje te doen.
Lukt het zelf niet om te stoppen met slaapmedicatie neem dan contact op met uw huisarts. Je huisarts kan eventueel helpen bij het creëren van een afbouwschema. Ligt het probleem dieper vanwege andere problemen dan is het aan te raden om een afspraak te maken met een psycholoog.