Hoe stop ik mijn shopverslaving?

Wanneer heb ik een shopverslaving?

We weten allemaal dat shoppen leuk is, shoppen geld kost, shoppen je veel leuke dingen kunt hebben, shoppen gezellig is, shoppen je naar de rand van de afgrond kan brengen. Als je een gat in je hand hebt en je shopt maar om te shoppen en niet meer omdat je er plezier in hebt? Dan kan het wel zijn dat je een shopverslaving hebt.

Wat is een shopverslaving?

Winkelen is een leuke bezigheid om te doen waar je blij van wordt en kunt doen in je vrije tijd. Een shopverslaafde is iemand die winkelen een leuke bezigheid vindt om te doen, die alleen maar spullen blijft kopen, omdat diegene niet meer zonder kan. Ook is dit iets wat niet zomaar op de een of andere dag krijgt. Het is een geleidelijk proces waarbij de koper eerst door een aantal fases heen moet, voordat diegene een besef krijgt dat hij/zij niet meer zonder kan.

Wat zijn de symptomen van een shopverslaafde?

Als schopverslaafde kun je misschien een leegte voelen waardoor je neigt om een bepaald product te gaan kopen. Je ontkent dat je teveel spullen koopt en je negeert dit ook. Dit kan bijvoorbeeld zijn bij spullen die je koopt en je hebt het helemaal niet nodig of je kunt het helemaal niet veroorloven. Ook kan het zijn dat je het niet meer kunt veroorloven om dingen te betalen die je wel nodig hebt. Dit kan bijvoorbeeld zijn je vaste lasten zoals, zorgverzekering, gas/water/licht, autoverzekering, etc. Waardoor je jezelf alleen maar dieper in de schulden werkt en je geld gaat lenen om dit wel te kunnen betalen. Terwijl je wel geld had om al die geweldige spullen te kopen. Dit leidt tot impulsieve aankopen, je denkt dat je hebt geleerd van het kopen van onnodige spullen, maar onderweg naar huis zie je toch een shirtje in de etalage staan die je graag wilt kopen.

Nadat je impulsieve koopgedrag vertoont, verandert het langzaam in dwingend koopgedrag. Je loopt weer eens langs je favoriete winkel waar je altijd wel eens iets leuks voor jezelf koopt en waarbij de verkopers heel erg blij met jou zijn. Of je surft weer eens op het internet en dan kom je jou favoriete website tegen waar je ook altijd iets leuks voorbij ziet komen en meteen wilt gaan kopen. Je maakt de winkeliers en de webshop eigenaars heel erg blij hiermee, maar jezelf maak je je steeds minder gelukkig. Het is best wel gek maar het lijkt net alsof je er niet mee kunt stoppen.

Niet alleen is een shopverslaafde een fashionista die verslaafd is aan de mode en alles wilt hebben van de nieuwe trends in de winkels. Een shopverslaafde kan ook zijn mensen die online goederen kopen in spellen met echt geld. Bijvoorbeeld om het uiterlijk te veranderen van een poppetje in een online spel, dit kan voor gamers heel erg verslavend zijn omdat ze hiermee hun menselijke verlangens om opvallend te kunnen zijn, kunnen vervullen. Dit kan door bij wijze van spreken door een nieuwe outfit te kopen voor je poppetje in je online-spel. De online web-spellen eigenaars,  spelen ook in op de wensen en behoeften van hun consumenten en maken hun spellen vaak zo dat het geld moet kosten. Het kan zijn dat je na een paar levels ineens moet bijbetalen of dat je extra gadgets moet kopen om jezelf  te kunnen upgraden om naar het volgende level te gaan. Het zijn allemaal manieren om als eigenaar van een online spel winst te maken. Hiermee is het niet mogelijk om een online-spel gratis te spelen.

De verschillen van shopverslaving.

Een koopverslaafde kan op verschillende manieren worden gedefinieerd. Daarbij kan het onder andere zijn dat een koopverslaafde spullen koopt en het vervolgens weer retourneert, zodat diegene niet financieel in de problemen komt. Op deze manier hebben ze een soort systeem ontwikkeld voor hunzelf. Andere verschillen van shopverslaving zijn:

  • Uit emotie zoals ‘stress’ spullen gaan kopen.
  • Op zoek zijn naar ‘het perfecte item’ kan worden gedefinieerd als trofee shopverslaafde.
  • Laten zien aan de buiten wereld dat je veel spullen hebt om populair over te komen.
  • Iemand die alleen maar jaagt op aanbiedingen en alles wilt kopen wat er op dat moment in de aanbieding is.
  • Iemand die spaart voor zijn verzameling en daardoor steeds nieuwe items moet gaan kopen om zijn verzameling aan te vullen.
  • Een schopverslaafde kan ook iemand zijn die telkens nieuwe spullen koopt en dan weer terugbrengt om zo zijn geld weer terug te krijgen, en niet in de financiële problemen kan komen.

De staart van een shopverslaafde.

Als shopverslaafde gebruik je shoppen om je gelukkig te voelen en voel je je heel erg tevreden als je een nieuwe item hebt gekocht voor jezelf. Die tevredenheid kan naderhand omgezet worden in schuldgevoel of zelfs bezorgdheid. Door dit goed kan het zijn dat je door gaat met winkelen om van het knagend gevoel af te komen. Na een langere periode kunnen er andere gevolgen zijn. Deze kunnen zijn dat je in de financiële problemen kunt komen en hierdoor in de schulden komt. Het komt ook vaak voor dat er bij de meeste, onenigheden kunnen ontstaan met familieleden, partner of vrienden, dit omdat de koopverslaafden teveel geld uitgeven. Bij uiterste gevallen kunnen hierdoor huwelijken kapot gaan, gebroken families kunnen ontstaan waardoor bij wijze van spreken broers of zussen elkaar niet meer willen zien of spreken.