Verslaafd aan aandacht:
Iemand die zich gedraagt als een echte “dramaqueen” is waarschijnlijk verslaafd aan aandacht. Het maakt niet uit of het goede of slechte aandacht is. In sommige gevallen kunnen mensen zelfs last hebben van een theatrale persoonlijkheidsstoornis. Niet iedereen die verslaafd aan aandacht is, heeft direct een persoonlijkheidsstoornis. Toch kun je een echte dramaverslaafde herkennen aan de symptomen van mensen met een theatrale persoonlijkheidsstoornis.
Symptomen van een theatrale persoonlijkheidsstoornis:
Mensen met een theatrale persoonlijkheidsstoornis kunnen in eerste instantie heel normaal overkomen. Ze zijn enthousiast en charmant. Hierdoor kunnen ze op hoog niveau functioneren. Er kan echter sprake zijn van een probleem of een verslaving als ze de volgende tactieken gebruiken om deze aandacht te krijgen:
- Seksuele verleiding
- Provocerend gedrag
- Opvallende kledingstijl
In deze gevallen maakt het niet uit of hun omgeving dit ongepast vind. Echter, gaat iemand er wel op in, dan kan men weer onzeker worden. Iemand met verslaving aan aandacht hoeft hier echter niet persé onzeker van te worden, want het doel is bereikt.
Om de diagnose voor de theatrale persoonlijkheidsstoornis te krijgen moet je minimaal aan drie van de criteria voldoen:
- Overdreven uiting van emoties.
- Gemakkelijk te beïnvloeden door omstanders of omstandigheden.
- Snelle wisseling van emoties.
- Altijd opzoek naar opwinding en aandacht.
- Provocerend of verleidelijk gedrag of in uiterlijk.
- Erg bezorgd over lichamelijke aantrekkelijkheid.
Oorzaak van aandachtverslaving:
Een aandachtverslaving kan zich al vroeg ontwikkelen. Vaak zijn emoties niet goed gereguleerd doordat er ooit een trauma is ontstaan of doordat ze als kind zijn verwaarloosd. Door die verwaarlozing hebben ze als kind geleerd dat ze van alles moeten doen om aandacht te krijgen. Hierdoor ontstaan overtuigingen dat alles geoorloofd is om aandacht te krijgen. Mensen met een verslaving aan aandacht kunnen daardoor ook erg kinderachtig overkomen. In sommige gevallen is er ook een overlap met borderline-klachten.
Daarnaast kan stress de oorzaak zijn voor een aandachtverslaving. Stress zorgt er namelijk voor dat het deel van je hersenen dat aangeeft wat je wel kunt doen in sociale interacties en wat je niet kunt doen verstoord raakt. Hierdoor kun je sneller over de grens van het betamelijke heengaan. Door de drama krijgt de persoon die verslaafd is aan aandacht endorfine en dopamine in de hersenen. Dit vermindert weer de gevoelens van stress.
Hierdoor kan een dramaverslaving zich net zo ontwikkelen als een drugsverslaving. Dit komt omdat de het de angst voor gebrek aan aandacht vermindert. Helaas werkt deze verslaving echt net als drugsverslavingen en treedt er gewenning op. Dit betekent dat je steeds meer drama nodig hebt voor hetzelfde effect. Daarbij kan het zoeken naar drama veranderen in automatisme. Net zoals je automatisch de deur achter je dicht doet, ga je automatisch op zoek naar drama als je verslaafd bent aan aandacht.
Waarderen wat je hebt
Het nadeel van een verslaving aan aandacht is dat je vaak gefocust bent op wat je niet hebt, maar wat je graag zou willen hebben. De valkuil is dat je hierdoor erg ongelukkig wordt, ondanks dat je veel zaken hebt die goed zijn om voor te leven en om gelukkig van te worden. Daarom is het verstandig om die mindset om te draaien van een focus op zaken die je niet hebt naar een focus van zaken die je wilt hebben. Een oefening die je dan bijvoorbeeld kunt uitvoeren is het dagelijks opschrijven van minimaal 3 zaken waar je blij van wordt dat je ze hebt of hebt meegemaakt.
Bijvoorbeeld: vandaag was ik blij omdat…
- Ik een lieve partner heb.
- Ik een geweldige kledingstijl heb en alles goed kan combineren.
- Ik bij de koffie een moment van rust had.
Door dit dagelijks te doen train je je hersenen om de focus van wat je wilt hebben te verleggen naar wat je al hebt. Hierdoor ben je ook meer mindful wat ook voor minder stress zorgt en voor meer gevoelens van geluk.