Wat te doen bij een eetstoornis

Wat is een eetstoornis welke verschillen zijn en het aller belangrijkste hoe ga je hiermee om. Er zijn helaas veel mensen die lijden aan een eetstoornis zowel jong als oud, of je nou een jonge/man of meisje/vrouw is het belangrijk om professionele hulp te krijgen. Mocht je iemand kennen die gebukt gaat onder een eetstoornis steun die gene dan. Hierin vind je alle van allerlei informatie zoals:

  1. Wat is een eetstoornis
  2. Anorexia nervosa
  3. Boulimia nervosa
  4. Orthorexia
  5. Eetbuistoornis ARFID
  6. Wat te doen bij een eetstoornis

Wat is een eetstoornis:

Een eetstoornis is een obsessie op gebied qua eten en lichaamsgewicht. Dit kan betekenen niet willen en durven eten om bang te zijn om aan te komen of je hebt juist last van extreme eetbuien waarbij je veel en ongezond eet. Ook zijn er mensen die niet durven of willen eten bepaalde dingen. Helaas is een eetstoornis een serieus probleem wat niet van zelf weg gaat, het is niet niks als je hiermee te maken hebt.

Anorexia nervosa:

eetstoornisMensen die Anorexia nervosa hebben ben je obsessief bezig met dun zijn, je omvang en je gewicht. Hierdoor het je een gebrek eetlust. Wanneer je aan anorexia lijd ben je altijd bang om aan te komen en wil je alleen maar gewicht verliezen, hierdoor overheerst je hele dagelijkse leven ontzetten. Wanneer je voor je gevoel je controle verliest en te veel gegeten hebt kan het zijn dat de schuld en de angst het overneemt en gaat braken of gebruik maakt van laxeer tabletten om er voor te zorgen dat je niet aankomt.

Boulimia nervosa:

Bij boulimia nervosa heb je last van eetbuien die een patroon hebben. Je hebt veel honger en gaat daardoor veel eten. Na het eten ontstaat er een schuldgevoel, door die schuldgevoel wil je er allen aan doen om de voedsel uit je lichaam te krijgen. Met gevolg dat je gaat braken gebruik maakt van laxeer middelen en intensief gaat sporten. Hierdoor heb je een sterke wisseling in gewicht wat je obsessief raakt met eten en je lichaam. De drang van overmatig eten blijft sterk aanwezig.

Orthorexia:

Mensen die obsessief extreem gezond eten en veel beweging vallen onder de categorie orthorexia. Ze krijgen vaak last van tekort aan voedingsstoffen en lijden onder lichamelijke uitputting. Dit word veroorzaakt door een eenzijdige eetpatroon Dit lijkt de laatste jaren sterker naar boven te komen sinds dat sociaal media er een rol in kan mee spelen door support groepen die je stimuleren gezonder te eten en te bewegen.

Eetstooris ARFID:

Dit is een soort stoornis die gebaseerd is op een bepaalde textuur, kleur of smaakt. Ook de angst om te moeten braken valt hier onder.

Wat te doen bij een eetstoornis:

Wanneer je iemand kent die lijd aan een eetstoornis wil je niets liever dan die persoon helpen, dit is niet altijd even makkelijk. Wij denken vaak dat onze adviezen goed zijn voor iedereen. Omdat eetstoornissen erg complex zijn is het vaak lastig te begrijpen voor mensen van buitenaf. Geef die persoon de ruimte en mogelijkheid om zelf over hum probleem te laten praten. De drempel is vaak erg hoor waardoor ze zich heel erg terug trekken en afsluiten. Probeer zelf in te lezen zodat je beter begrijpt wat het inhoud.

Heb jijzelf een eetstoornis ga dan naar de huisarts, mocht de huisarts denken dat je een eetstoornis hebt kan hij je doorverwijzen naar een psychiater.