De betekenis van gamen is het spelen van computer of videospellen.
Er zijn verschillende soorten vormen van games:
- Je hebt offline games dit is de meest voorkomende soort game. Offline gamen wil zeggen dat je een spel kunt spelen zonder dat hiervoor internet nodig is op de computer. Dit is ook vaak zonder dat je in contact bent met andere mensen oftewel single player. Het kan ook zijn dat er meerdere personen achter een systeem spelen dit wordt dan multiplayer genoemd.
- Browser games doordat dit met internet wordt gedaan is het mogelijk om hiermee kleine gratis spelletjes te spelen.
- Dan heb je nog online multiplayer games, dit zijn spellen waar je online oftewel via internet samen kunt spelen, dit kan ook anoniem
Gameverslaving:
Het komt in Nederland steeds vaker voor dat mensen verslaafd zijn aan gamen. Mensen zijn zo bezig met het gamen dat alle andere dingen in het leven vergeten worden, dit kan leiden tot verstoring van relaties maar ook het minder presteren op school of op het werk. Een gameverslaving kan verschillende oorzaken hebben, bij jongeren zou het bijvoorbeeld kunnen zijn dat ze iets traumatisch hebben meegemaakt in het verleden. Hierbij kunt u denken aan mishandeling of misbruik, maar ook gepest worden. Soms is er geen aanleiding of een reden waarom jongeren verslaafd zijn en dan ben je gewoon game verslaafd. Gameverslaving is een steeds groter groeiend probleem en dat is ook niet raar aangezien gamen een van de populairste bezigheid is onder de jongeren en het steeds verslavender wordt. Bij jongeren met een verslaving draait het ook echt alleen maar om het gamen. De effecten van problematisch gamen zijn dat jongeren zichzelf afsluiten van zijn of haar omgeving en hierdoor verschillende problemen ondervinden, zoals ruzie, gemaakte afspraken niet nakomen, eenzaamheid, sociale angst ook is een gevolg dat het lichamelijke klachten op kan leveren.
Tijdsbesteding van gamen onder jongeren:
Het is opvallend om te zien dat er voornamelijk meer jongens dan meiden zijn of haar tijd besteden aan gamen. Zo is het bijvoorbeeld zo dat 1 op de 10 jongens tussen de 12 en 15 jaar verslaafd is aan gamen. Waarbij dit met meiden bijna niet is en het gaat om 1 procent. Er zit dus ook een groot verschil in de tijd die jongens en meiden besteden aan het gamen, zo besteden jongens gemiddeld 16 uur per week aan gamen en dit bij meiden rond de 4,5 uur ligt. Wanneer er echt spraken is van een gameverslaving dan liggen de uren van gamen veel hoger dan de gemiddelde speel uren, namelijk 29 uur per week. Er zitten een paar uitzonderingen tussen en dit kan dan oplopen tot wel 60 uur per week. Je zou het dus kunnen vergelijken met een hele drukke fulltime baan. Ook is het zo dat kinderen die moeite hebben om zich te concentreren gevoeliger zijn om een gameverslaving te ontwikkelen. Het is zo dat 3,3 procent van de jongeren van 12 tot en met 18 jaar in het voortgezet onderwijs risicovol gamed. Hiervan is 3,2 procent 12 tot 16 jaar en bij de 17 tot 18 jarige 4,5 procent. Bij jongens is dit 5,6 procent en bij meiden 0.8 procent waarbij risicovol gamen geconstateerd wordt.
Tips om gameverslaving te voorkomen:
- Stel vragen en verdiep je in het spel wat ze spelen.
- Zorg dat er goede afspraken zijn over verschillende soorten spellen ongeacht de leeftijd.
- Houd je ook echt aan de afspraken, wanneer je versoepelt zullen kinderen dit misbruiken.
- Wanneer je een partner hebt, zorg ervoor dat hij of zij op dezelfde lijn zit.
- Zorg ervoor dat school en eventueel werk er niet onder lijdt en kijk naar het gedrag van je kind veranderd er iets, ga dan bij jezelf ten raden.
- Laat ze niet te veel op internet doen, dus het gaat niet alleen om het gamen maar ook bijvoorbeeld youtube filmpjes en andere social media.
- Vertrouw op je gevoel en spreek hem of haar aan op de feiten
- Kom je er zelf niet uit dan kun je altijd professionele hulp inschakelen!