GHB gebruik in Nederland
De laatste jaren is in Nederland een enorme toename op gebied van GHB gebruik. Het is een populaire drug onder jongeren en jongvolwassenen. GHB wordt veel gebruikt op festivals of tijdens het uitgaan maar ook het thuisgebruik neemt sterk toe doordat het gebruik van deze drug zeer verslavend werkt. Het regelmatig gebruiken van GHB leidt vaak naar een verslaving waardoor je afhankelijk bent van deze drug en binnen de kortste keren niet meer zonder kunt. Wanneer je verslaafd bent gebruik je gemiddeld om de 2 uur GHB om ontwenningsverschijnselen tegen te gaan.
Lichamelijke verslaving
Bij een lichamelijke verslaving verschijnen de eerste lichamelijke ontwenningsverschijnselen na zo’n 1 tot 8 uur na het laatste gebruik. Je krijgt te maken met slapeloosheid, misselijkheid, trillen, onrust en angst. Indien je geen GHB inneemt worden de klachten alleen maar heftiger. Na een dag kun je zelfs last krijgen van ernstige verschijnselen zoals een versnelde hartslag, verhoogde bloeddruk, verwardheid, afbraak van de spieren en zelfs hallucinaties.
Doordat GHB zo goedkoop en gemakkelijk te verkrijgen is neemt het gebruik enorm toe in ons land. Ook krijg je tijdens het gebruik een boost in je zelfvertrouwen, je libido verhoogt en je hebt in tegenstelling tot alcohol geen last van een kater na afloop.
De risico’s van GHB
GHB gebruik komt zeker niet zonder risico’s hieronder leggen we uit wat de grootste risico’s zijn.
- Zeer verslavende drug
Na enkele weken regelmatig gebruik van GHB is de kans groot dat je lichaam afhankelijk wordt van deze drugs. Doordat GHB een korte werking heeft raakt je lichaam er sneller aan gewend en wanneer je niet binnen twee tot vier uur weer een dosis neemt krijg je te maken met heftige ontwenningsverschijnselen. - Lastig te doseren en kans op overdosis
GHB is een gevaarlijke drugs door het zeer lastig te doseren is. De dosering is afhankelijk van verschillende factoren bijvoorbeeld je lichaamsgewicht speelt een rol maar ook je maaginhoud. Wanneer je een lege maag hebt is het effect van GHB veel heftiger dan wanneer je een volle maag hebt. - Misbruik van GHB
GHB staat ook wel bekend als de ‘rape drug’. Het wordt stiekem in een drankje gedaan en vervolgens raakt iemand verdoofd waardoor er seksueel misbruik plaats kan vinden. Vaak weet het slachtoffer naderhand niet meer precies wat er is gebeurd. - ‘Out gaan’
Het grootste risico van GHB is het verliezen van je bewustzijn. Bij een iets te grote dosis kun je ‘out gaat’ en stikken in je eigen speeksel. De combinatie van GHB met andere genotsmiddelen zoals alcohol kunnen levensbedreigende ademhalingsstoornissen veroorzaken.
Een snelle en heftige GHB verslaving
GHB gebruikers kunnen verslaafd raken binnen een korte periode. Bij een dagelijks gebruik van GHB kun je binnen enkele weken al verslaafd raken. Het probleem van deze drugs is dat de problemen pas verschijnen zodra je stopt met het gebruiken ervan. Je lichaam verzet zich tegen het afkicken en je krijgt zowel last van lichamelijke als geestelijke klachten. Doordat je lichaam zo snel aan deze drugs went is de lichamelijke verslaving sneller van toepassing dan de geestelijke verslaving.
Lichamelijke verslaving
Je lichaam raakt afhankelijk van de GHB en tijdens het stoppen met het gebruik hiervan krijg je binnen de kortste keren heftige klachten en ontwenningsverschijnselen. Doordat de klachten vrijwel direct verdwijnen bij het opnieuw innemen van GHB is het erg lastig om ermee te stoppen. Op eigen houtje ermee stoppen is vrijwel onmogelijk en de beste manier om ervan af te komen is door jezelf op te laten nemen in een kliniek. De aanmeldingen voor GHB verslavingen lopen de laatste jaren enorm op.
GHB is een drug die je nauwkeurig dient in te nemen, vaak wordt hiervoor een spuitje gebruik met duidelijke afmetingen. Je dient bij het gebruik van GHB altijd goed de proporties af te meten en goed te doseren. Bij een te grote dosis aan GHB kun je bewusteloos raken dit noemen ze ook wel ‘out gaan’. Je verliest je bewustzijn en je kunt niet wakker gemaakt worden uit deze slaap, wanneer dit gebeurt in jouw bijzijn dien je altijd 112 te bellen omdat diegene zich in een levensbedreigende situatie begeeft.