Gebruik van heroïne:
Heroïne kan variëren van grof wit poeder tot geelbruine brokjes. Er zijn verschillende methoden om heroïne te gebruiken: Je kan het via een spuit in je ader spuiten, je kan het snuiven of roken. De meeste gebruikers doen ‘chinezen’; hierbij wordt heroïne op aluminiumfolie verhit waarna de dampen die vrijkomen worden opgezogen en zo in de longen terecht komen. Na gebruik ervaart de gebruiker zeer snel een verdovende werking, waarbij onaangename gevoelens als kou, pijn, angst, honger en verdriet worden verdreven. Het geeft een ontspannen gevoel. De gebruiker raakt in zichzelf gekeerd en onverschillig. Lichamelijke effecten zijn dat ademhaling en hartslag vertragen, pupillen vernauwen, lichaamstemperatuur daalt iets en je seksuele behoeften kunnen afnemen. Ook je darmen en kringspieren werken minder goed.
Werking van heroïne:
Heroïne behoort tot de groep harddrugs, omdat het gebruik ervan grote risico’s met zich meebrengt. Heroïne word gemaakt uit stoffen van de papaverplant. Heroïne heeft een sterk verdovende werking en wordt dan ook vaak gebruikt door mensen met grote persoonlijke problemen. Heroïne zorgt voor lichamelijke en geestelijke verslaving aan de drug en stoppen met drug is zeker niet makkelijk. Wie al wat langer heroïne gebruikt krijgt last van ontwenningsverschijnselen als je geen heroïne meer gebruikt. In verhouding tot andere middelen treedt dit verschijnsel bij heroïnegebruik vrij snel op. Verder treedt er vrij snel gewenning aan het middel op, tolerantie, waardoor meer van het middel nodig is om hetzelfde effect te voelen. Het verlangen naar heroïne wordt steeds groter, men voelt zich al snel niet meer prettig als het middel niet voorhanden is.
Je kan veel ontwenningsverschijnselen krijgen:
- Diarree
- Pijnlijke armen en benen
- Buikkrampen
- Beroerd voelen
- Klam en koud voelen, kippenvel hebben
- Braken
- Lopende neus
- Veel zweten
Stoppen met heroïne:
Stoppen met heroïne kan, maar is zeker niet eenvoudig. Door de geestelijke afhankelijkheid blijft heroïne ook na het afkicken lokken, zodat het moeilijk is om clean te blijven. Wie zelf zonder hulp stopt zal zeker 7 tot 10 dagen flink ziek worden. Het word gemakkelijker als er methadon wordt verstrekt, die langzaam wordt afgebouwd of wordt gegeven als blijvende onderhoudsdosis. Methadon is echter ook een zwaar verdovend middel en geeft dezelfde risico’s als heroïne. Heb je veel problemen door het gebruik van heroïne en wil je daar wat aan doen? Dan is het belangrijk dat je hulp zoekt. Ook kan je zelf een aantal dingen doen om de kwaliteit van je leven te verbeteren. Leef zo gezond mogelijk; zorg dat je gezond eet, genoeg slaapt en gezond beweegt. Verzorg jezelf goed; neem regelmatig een douche. Gebruik ook geen andere middelen zoals alcohol of tabak.
Neem contact op met je huisarts, deze kan je doorverwijzen naar de verslavingszorg. Onder begeleiding van de verslavingsarts ga je ontgiften. Naast hulpverleners zijn er ook anderen die je kunnen helpen bij het stoppen met heroïne. Je naasten bijvoorbeeld, zoals familie of vrienden. Zij kunnen meegaan naar afspraken met je hulpverlener en zij kunnen je thuis steunen als je het moeilijk hebt. Er zijn ook zelfhulpgroepen, in zo’n groep kun je praten met mensen die in dezelfde situatie zitten als jij en weten wat voor problemen je hebt.
Een behandeling duurt vaak erg lang en veel mensen komen nooit helemaal van hun verslaving aan heroïne af. De behandeling gebeurt thuis, alleen als het echt nodig is, kun je worden opgenomen in een kliniek. Om te voorkomen dat je ontwenningsverschijnselen krijgt, krijg je vaak vervangende middelen. Dit zijn ook opiaten zoals methadon en buprenorfine. Door het gebruik hiervan krijg je meer rust in je leven. Voor veel mensen werkt dit goed, ze krijgen meer controle en kunnen weer een redelijk normaal leven leiden. Soms lukt het hun uiteindelijk zelfs helemaal te stoppen met heroïne.