Met hulpmiddelen stoppen met roken
- nicotine vervangende middelen
- medicatie met of zonder begeleiding
- verschillende soorten begeleiding
Stoppen met roken met hulp middelen kan zoal met :
1. Nicotine vervangers zijn er zoal in pleisters, kauwgom, tabletten en sprays. Deze vervangers werken het best bij mensen die veel roken en ook met behulp van hulp lijkt vaker effectiever te zijn. Nicotine vervangers zijn verkrijgbaar zonder recept en vaak ook zonder bijwerkingen.
2. Medicatie om te helpen met stoppen zijn er zoal in: Champix varenicline (de meest bekende) Deze kun je niet combineren met nicotine vervangers. Nortriptyline Deze kunnen je beter helpen als je last hebt van stemmingstoornissen (somber of depressieven klachten) Ze mogen niet gebruikt worden bij hartklachten. Bupropion Deze kan in combinatie gebruikt worden met nicotine vervangers (Maar kunnen de medicatie beinvloeden) Ze mogen niet worden gebruikt bij zwangerschap, leverstoornissen, epilepsie,of eetstoornissen. Cytisine Dit is een nieuw medicijn blijken je ook te helpen om te stoppen, maar is nog niet goed gekeurd als medicijn (Vandaar ook nog niet verkrijgbaar bij de apotheek ). Voor alle medicatie krijg je helaas geen vergoeding. Of je moet het met begeleiding doen vraag een verwijzing via je huisarts, denk dan aan een specialist hiervoor, een praktijk ondersteuning, online hulp, etc.
3. Met begeleiding stoppen zijn er zoal in Telefonische coaching, Dan heb je telefonische gesprekken met een vaste coach die je tips geeft en altijd kan bellen als je het moeilijk hebt dit duurt meestal een paar weken. Persoonlijke coaching, Dan krijg je ook tips gesprekken 1 op 1 wat de doen in moeilijke momenten door een specialist om jou te helpen met stoppen, zeker minstens 4 afspraken op locatie kan ook gecombineerd worden met telefonisch contact. Groepstraining Dan heb je gesprekken met een trainer en meerdere personen die ook op dat moment bezig zijn met stoppen en zo elkaar kunnen helpen met tips en elkaar stimuleren. Leefstijltraining Dit is een training waar niet alleen gekeken word naar het roken maar ook naar je levensstijl. Dit kan 1 op 1 of in groepsverband. Dit word vaker gedaan met mensen die veel roken en al meerdere pogingen gedaan hebben om te stoppen en niet is gelukt.
Bereid je goed voor om te stoppen met roken
- wat zijn de belangrijkste momenten dat je rookt
- waarom ga je stoppen
- kies je stop methoden met of zonder hulp (middelen)
- kies je stopdatum
- Ruim alles op wat roken te maken heeft (asbakken aanstekers rokerij etc.)
- vertel je omgeving dat je stopt
- pas ook meteen je eetgewoontes aan (voorkom extra kilo’s)