Telefoonverslaving

Telefoonverslaving:

Ongetwijfeld zul je je telefoon ontzettend veel nodig hebben. Misschien om je mail of je rooster te bekijken. Maar we besteden ontzettend veel tijd aan nutteloze dingen op onze telefoon. Zodra je telefoon een seintje geeft, dan kijk je er gelijk op. Je telefoon geeft ontzettend veel afleiding, je ziet een hoop leuke dingen voorbij komen. Maar wanneer je je telefoon gaat gebruiken om een rot gevoel te verminderen of omdat je zat bent van stress, ben je natuurlijk niet goed bezig. Zodra je je telefoon moet wegleggen krijg je de oude gevoelens weer terug. Je bent telefoonverslaafd wanneer je niet meer zonder je telefoon kunt om je goed te voelen. De cijfers hierover zijn schokkend: 75% van de jongeren krijgen afkickverschijnselen als ze hun telefoon zijn vergeten. Deze verschijnselen zijn hetzelfde wanneer een drankverslaafde zijn drank niet krijgt en een nicotineverslaafde haar sigaretten vergeet.

De gevolgen van een telefoonverslaving:

Een telefoon kan zo ontzettend veel tijd roven dat je extra kans maakt op een burnout of een depressie en niet alleen onder jongeren! Het is niet alleen de tijd die het kost, maar ook de adrenaline en cortisol die je aanmaakt bij het bekijken van filmpjes, mails en social media. Daardoor wordt je slaap minder en de gevolgen merk je de volgende dag. Dit zorgt voor een negatieve spiraal in je energiehuishouding. Ook het effect op je lichaam door je houding. Je kijkt relatief veel naar beneden en daardoor moet je je hals buigen. Zo raken je wervels overbelast. Ook kan overmatig telefoongebruik leiden tot een ontsteking in je pezen en bestaande aandoeningen erger maken, zoals een peesontsteking of capal tunnel. Een telefoon-elleboog beschrijft tintelingen of gevoelloosheid in je ringvinger en pink nadat je je elleboog een lange tijd gebogen hebt gehouden. Als je langer dan een week last houdt, is het misschien tijd voor een bezoek aan de huisarts. Ook voor je ogen is het lange staren naar je telefoon niet goed. Het kan ervoor zorgen dat je ogen vermoeid worden en uitdrogen. En een blurry zicht in combinatie met een zere nek kan voor hoofdpijn zorgen. Volgens experts kun je je telefoon ook het beste 40 centimeter van je ogen af houden. En probeer elke paar minuten van je scherm weg te kijken en vergeet ook niet te knipperen met je ogen.

Tips om telefoongebruik te minderen:

  • Kies vaste momenten waarop je je telefoon niet mag gebruiken. Bijvoorbeeld wanneer je de hond gaat uitlaten of tijdens het ontbijt, lunch en avondeten.
  • Ga je een avondje uit met vrienden, leg dan de telefoons op een stapeltje zodat niemand kan kijken.
  • Zet je pushberichten uit, probeer je brein rust te geven. Perfect voor een betere focus.
  • Probeer je sociale media maar 1 of 2 keer per dag te checken. Werk dan gelijk je mails, appjes en Facebookberichten af.
  • Het helpt ook als je een lange toegangscode instelt. Hierdoor moet je elke keer de code invoeren en dat maakt het lastiger om snel je telefoon erbij te pakken.
  • Leg je telefoon een uur voordat je gaat slapen weg. En zet hem op de niet storen modus.
  • Als je s`morgens opstaat probeer dan het eerste half uur niet op je telefoon te kijken, maar ontbijt rustig. Zo begin je de dag veel beter.
  • Het belangrijkste is natuurlijk dat jij de impuls kan weerstaan van het checken van je telefoon. De bovenstaande tips gaan je helpen, maar alsnog moet jij de impulsen weten te controleren. Wees je hier dus goed bewust van!
  • Schoon je telefoon op. Maak het weer dat apparaat dat je leven echt beter maakt, en laat de rest achterwege.
  • Haal alle spelletjes van je telefoon.