Ben jij altijd aan het werk en heb jij nooit het gevoel dat het werk wat je gedaan hebt goed genoeg is en alles wil verbeteren oftewel perfectionistisch. Dan is de kans aanwezig dat je een werkverslaving hebt.
Wat is een werkverslaving:
Vaak word te veel werken en altijd overwerken niet gezien als slecht in onze maatschappij maar helaas is dat wel, ook voor jou als persoon. Het is een beetje te vergelijken met een grijs gebied waardoor de lijnen van een harde werker en werkverslaafde niet duidelijk of zelfs helemaal niet zichtbaar zijn Het is een psychische probleem waar ja als persoon aan onderdoor kan gaan. Leg jij jezelf eisen op, en kan jij niet stoppen met werken of de drive van blijven werken niet stoppen, of gaat jou werk boven jou persoonlijke leven zoals je gezin, familie, sociale contacten zijn dit duidelijke tekenen dat je kampt met een werkverslaving.
Wat voor effecten hebben een werkverslaving:
Geleidelijk aan ontwikkelt zich een werkverslaving je zult in eerste instantie zelf niks in de gaten hebben. Voor je naasten zullen de eerste tekenen van een werkverslaving zichtbaar zijn, zij zullen een angst hebben dat je getroffen gaat worden door een burnout of een depressie. Zelf zul je het eerder zien als zeer gemotiveerd zijn in je werk door de eisen die je jezelf hebt opgelegd. Je zult de kleine waarschuwingen en seintjes die je lichaam je geeft niet opmerken doordat je focus bij het werk liggen. De kans is aanwezig dat je doordat je jezelf wil blijven focussen op het werk een andere verslaving gaat ontwikkelen denk aan drugs, roken en medicijnen. Deze middelen zullen zullen je niet helpen bij het willen nastreven van je te hogen eisen waardoor je lichaam het niet meer aan kan. Je zult op een gegeven moment instorten zo erg dat het bed komen niet meer lukt. Ook de emoties zullen het overnemen, je hebt nergens geen behoefte meer aan het kan je allemaal niks meer schelen. Je ziet jezelf als een persoon die gefaald heeft en daardoor zal je boos op jezelf zijn maar ook op anderen. Waarom hebben zij wel de mogelijkheid om te ontspannen of leuke dingen te doen. terwijl jij jezelf hard uitslooft op het gebied van werken dat je van mening bent dat jij juist moet kunnen ontspannen en plezier beleven na al dat harde werken.
Hoe pak je een werkverslaving aan:
Wanneer je lichaam in gestort is is het niet meer mogelijk om je verschuilen achter je werkverslaving, de beste keuze is om hulp in de schakelen. Je kunt als je dat nog niet gedaan hebt contant leggen met je huisarts voor een afspraak. Buiten dat zijn er ook anderen dingen die je kunt ondernemen zoals een sport beoefenen of kijken of je een leuke hobby kunt vinden, genieten van een vakantie het liefst een vakantie waar je kunt ontspannen en leuke activiteiten kunt beleven Het doel is zo veel mogelijk je gedachten van werk af houden, zie het al je verloren tijd in halen die je door je werkverslaving hebt misgelopen met je gezin of vrienden. Maak nieuwe eisen voor jezelf doe dit samen met je naasten om ook beter inzicht te krijgen de ernst van de verslaving. Ben duidelijk naar je werkgever dat je tijd voor jezelf nodig hebt en vergeet zeker niet aan te geven dat je te veel van jezelf gegeven hebt en je dit in de toekomst wil voorkomen. Wanneer je samen met je baas besproken hebt over een plan van aanpakken hebben jullie beide een duidelijk beeld van hoe nu verder, dit zal meer rust geven.