Wat is XTC?

Verschillende vormen XTC

XTC komt voor in pil-, poeder- en kristalvorm. De werkzame stof die men verwacht bij XTC is 3,4-methyleendioxymethamfetamine, afgekort MDMA. MDMA behoort tot de chemische groep amfetaminen. Naast MDMA zijn er andere varianten als MDEA en MDA. Nadat XTC op de markt kwam, bevatte het jarenlang gemiddeld 80 mg MDMA. Op dit moment is het gemiddelde gehalte MDMA in een xtc-pil veel hoger. Het ligt rond 170 mg MDMA met uitschieters boven 200 mg MDMA. Het aantal pillen met meer dan 210 mg MDMA neemt nog steeds toe. De hoeveelheid werkzame stof is dus bizar hoog in vergelijking met ‘vroeger’. Deze hoog gedoseerde pillen geven meer risico`s dan lager gedoseerde pillen. Het aantal incidenten met XTC is de afgelopen jaren sterk toegenomen.

XTC bestaat in de vorm van (gekleurde) pillen, poeders of capsules. XTC word meestal geslikt maar kan ook worden gesnoven. XTC werkt stimulerend; je krijgt energie en je voelt je wakker, maar het werkt ook bewustzijnsveranderend: muziek wordt anders waargenomen en je hebt meer behoefte aan knuffelen en contact, vandaar de bijnaam ‘lovedrug’. XTC begint meestal te werken 20-60 minuten nadat je het hebt ingenomen en is na 4 tot 6 uur uitgewerkt.

Lichamelijk zorgt XTC ervoor dat je pupillen groter worden, je hart gaat sneller kloppen en dat je lichaamstemperatuur omhoog gaat. Soms kun je last krijgen van misselijkheid, braken, hoofdpijn, duizeligheid en zweten. Dit zijn vervelende klachten, waar sommige mensen angstig van worden. Sommige klachten kunnen ook een signaal zijn dat er iets serieus mis is en dat je hulp moet zoeken.

Als na-effect kun je te maken krijgen met een prettige of juist neerslachtige, lusteloze stemming de dag(en) erna.

Als je vaak XTC gebruikt, treedt tolerantie op voor de effecten van XTC. Het typische XTC ‘love’ gevoel wordt steeds minder, De stimulerende effecten blijf je wel voelen. Je zou 2 tot 3 maanden moeten stoppen om het echte ‘love’ gevoel weer te kunnen voelen.

De effecten (en risico’s) van XTC kunnen per persoon verschillen en hangen af van:

  • De soort pil, de sterkte ervan en de ingenomen hoeveelheid.
  • Factoren die met jezelf te maken hebben: je verwachtingen van de XTC, je eerdere ervaringen met XTC, of je lichamelijk of geestelijk kwetsbaar bent voor de risico’s, je gezondheid
  • De omgeving waarin je XTC gebruikt en hoe je die ervaart- bijvoorbeeld rustig of druk, vertrouwd of onveilig.

Bij jongeren, vrouwen en tengere mensen kunnen de effecten en bijwerkingen sterker zijn. XTC verhoogt de lichaamstemperatuur en ontregelt je lichaam. De signalen die je lichaam doorgeeft over dorst, plassen, vermoeidheid en warmte zijn onbetrouwbaar. Dit in combinatie met een warme omgeving en lang dansen zonder drinken kan leiden tot overhitting. Hoe hoger de dosering MDMA in XTC, hoe groter de kans op overhitting. Sommige mensen zijn zo gevoelig voor XTC dat kleine hoeveelheden bij hen al voor overhitting zorgen.

Als iemand door XTC-gebruik overlijdt, is er meestal sprake van overhitting. XTC kan schadelijk zijn voor je nieren en je lever. De nieren en lever zijn de ‘grote schoonmakers’ van je lichaam. De kans op schade aan deze organen neemt toe als je lichaamstemperatuur stijgt. Daarnaast ontstaan soms ernstige problemen met hart en vaten (bijvoorbeeld een infarct). Soms is er een duidelijke oorzaak, zoals bestaande lichamelijke klachten. Maar niet voor ieder geval is een duidelijke oorzaak te vinden.

Andere problemen die zich kunnen voordoen bij XTC: kaakklem, bewusteloosheid en opwindingsdelier. Sommige gebruikers van XTC blijven ook de volgende dag een licht na-effect voelen. Dat kan een prettig gevoel zijn maar ook leeg en gedeprimeerd. Een depressieve of chagrijnige stemming kan dagen blijven hangen. Dit gevoel gaat meestal weer weg op dag 4 en heeft voornamelijk te maken met slaaptekort en niet zozeer met het gebruik zelf. Bij veel en vaak gebruik kan dit gevoel zelfs maanden duren.