Verslaafd aan junkfood/ fastfood

Iedereen kent wel meerdere fastfood ketens zoals een lekker hamburgers, friet en andere gefrituurde etenswaren. Kan je er aan verslaafd raken en wat voor gevolgen heeft het voor je als je kamt met een fastfood/junkfood verslaving

  1. Wat is junkfood/fastfood
  2. Wat maakt het zo verslavend
  3. Waarom is het slecht voor je
  4. Hoe kom je van een junkfood/ fastfood verslaving af

Wat is junkfood/fastfood:

Fastfood word ook wel eens gemaksvoedsel genoemd maar wat is het precies. Fastfood is eten wat snel en goedkoper eten is je kent het vast wel een restaurant keten waar grote lange rijen aan de kassa staan of een lange rij bij de drive in. De keuze is vaak groot van frietjes, hamburgers, gefrituurde kip tot pizza aan toe. Het concept is al best oud en word alleen maar populairder. Waarom het zo populair is heeft er mee te maken dat wij als mensen steeds minder de tijd nemen of hebben voor het bereiden van een goede degelijke maaltijd. Stel je voor je woont wat verder van je werk en moet daardoor vroeg van huis vertrekken om op tijd op je werkt te zijn. Je werkdag is lang en wanneer je eindelijk klaar bent is het al etenstijd maar er staat een grote file door het moeten wachten en de honger is de keuzen snel gemaakt ik ga wel even snel wat eten. Juist daarom zijn deze fastfood ketens vaak aan de grotere doorgaande wegen gevestigd. Maar vergis je niet ook midden in de stad zul je deze ketens vinden. Na een dag door de stad lopen zal je best wel trek hebben in een snelle vlugge hap. Dit is de reden dat deze ketens al vanaf de begin van ontstaan tot nu bij vele geliefd zijn.

Wat maakt het zo verslavend:

Het eten van junkfood/fastfood zoals hamburgers, friet en pizza zijn voor de hersenen net zo verslavend als drugs. Ze zorgen er voor dat wij steeds meer verlangens hebben naar de vet, zout en suiker die er in fastfood zitten. Dit in combinatie van het nooit echt helemaal vol raken of snel weer honger hebben na het eten van fastfood spelen mee in een rol van het ontstaan van fastfood/junkfood verslaving.

Waarom is het slecht voor je:

Wat is de de reden dat er veel negatieve meningen zijn of fastfood. Volgens de voedselwaren autoriteiten zouden fastfood/junkfood te weinig goede voedingstoffen en vitamines hebben en just te veel vetten. De combinatie hiervan is dus niet goed voor een mens, wij hebben juist veel vitamine en voedingstoffen nodig. Hieruit halen wij onze energie die wij gedurende de dag nodig hebben.

  • De kans op obesitas is groter door het overmatig eten van fastfood
  • je hebt snel weer een honger gevoel doordat fastfood bijna geen voedingstoffen hebben
  • meer kans op hart en vaatziekte
  • gebrek aan vezels kan verstopping veroorzaken

Hoe kom je van een junkfood/fastfoodverslaving af:

  • Hou een logboek bij met daar is de notities wanneer je fastfood eten en wat je dan gegeten hebt.
    Hierdoor krijg je een beter inzicht over hoe vaak je het eet en wanneer je het gaat eten
  • wanneer je inzicht hebt over wanneer je trek hebt ik fastfood kan je de verleiding uit de weg gaan, neem desnoods een andere routen naar huis mocht je langs een fastfoodketen komen.
  • Ga niet naar de supermarkt als je honger hebt. Je zult merken dat je dan sneller de neiging hebt om snelle maaltijden te gaan halen. In plaats daarvan kan je beter een lijst maken met de boodschappen die nodig zijn voor de hele week. Hierdoor doe je efficiënter boodschappen.
  • Erken dat je een probleem hebt en vraag hulp bij een diëtiste mocht je ook kamen met een overgewicht. Het zelfde geld als je last hebt van andere klachten ga naar de huisarts.
  • Ga sporten, het zorgt ervoor dat je je gedachten verzet en ook goed bezig bent voor je lichaam. Stel een schema op met sport waar je een conditie van opbouwt en krachttraining je zult je er snel fitter door voelen. En het geeft je de motivatie om gezonder te gaan eten.