Speed, stop ermee!

Wat is speed?

Speed is een straatnaam voor drugs die amfetamines bevatten. Dit wil zeggen dat er chemische stoffen in zitten die een oppeppend effect hebben op het menselijk lichaam. Speed komt vaak voor in poedervorm en wordt daarom vaak opgesnoven. De constructie van speed is vaak wat plakkerig en kan nat zijn. Het heeft een sterk chemische geur en is vaak in een vale kleur.

Effecten:

Speed, stop ermee! 1Zoals hierboven eerder vernoemd geeft het een oppeppend gevoel, dit wil ook zeggen dat je meer energie krijgt en zo dus lichamelijk en mentaal een boost krijgt . De duur na gebruik is gemiddeld vier tot acht uur. Dat je door het poedertje of pilletje veel energie krijgt komt niet uit het poedertje of pilletje zelf maar uit je eigen lichaam, wat dus betekent dat wanneer speed is uitgewerkt men extra moe kan zijn of hongerig en neerslachtig. Lichamelijk gezien: de hartslag versnelt, de bloeddruk stijgt waardoor mensen gaan zweten. Je pupillen worden groter en mensen kunnen zo gespannen worden dat ze op den duur gaan tandenknarsen . Op het moment van gebruik voel je dus geen vermoeidheid en daardoor ga je je onrustig gedragen ook heb je na inname geen honger. Mentaal gezien: Mensen kunnen door gebruik gaan denken dat ze alles aankunnen en meer zelfvertrouwen krijgen ook kunnen ze hierdoor veel gaan praten of wanneer de persoon rookt nog meer te gaan roken.

Risico’s:

  • Kort termijn
  • Lang termijn

Kort termijn:

Doordat speed de bloeddruk laat stijgen kan men last krijgen van een hoge lichaamstemperatuur, hoofdpijn, buikpijn, hartkloppingen, diarree, hyperventilatie, spierkrampen of spiertrekkingen. Ook is het mogelijk dat je neusbloedingen of een pijnlijke neus krijgt. Het energie gevoel is zo misleidend omdat het dus van je eigen lichaam moet komen dat het op korte termijn kan voorkomen dat mensen zo in een vicieuze cirkel komen en het nog meer willen gebruiken. Mensen die speed gebruiken weten nooit wat ze precies gebruiken. De samenstellingen kunnen heel erg verschillen per keer. Bij een te hoge dosis kan je erg prikkelbaar of agressief worden, de stoppen kunnen doorslaan waardoor men waanbeelden- ideeën kan krijgen of paranoïde wordt. Ook kan het zijn dat je bewusteloos raakt of in coma raakt.

Lange termijn:

Er ontstaat een energietekort doordat men weinig slaapt en weinig voeding binnen krijgt. Daardoor vermagert men ook sterk en hebben ze minder weerstand tegen ziektes. Puistjes en een vette huid kunnen ook een gevolg zijn en extra tandbederf. Door het opsnuiven van speed kan het neusslijmvlies gaan ontsteken, je smaak en geurvermogen gaan achteruit en je kan hierdoor ook verkouden blijven. Mensen die speed inspuiten kunnen hepatitis c krijgen als ze de naalden van andere gebruiken. Ze kunnen zich geestelijk raar beginnen te gedragen door bijvoorbeeld steeds dezelfde handelingen te herhalen oftewel kunnen een dwangstoornis ontwikkelen. Men wordt depressief of wispelturig of prikkelbaar of zelfs agressief. Na enige tijd kan de zin in seks sterk afnemen en kunnen mensen in een sociaal isolement komen.

Wetgeving over speed:

Volgens de wet uit 1921 en die dus nog steeds geldt zijn de verkoop, aankoop, in het bezit zijn en de invoer van speed verboden. Ook iemand de gelegenheid bieden om speed te gebruiken is strafbaar. Er staan verschillende straffen voor alles wat met speed te maken heeft. Afhankelijk van hoe zwaar de overtreding is kan je een gevangenisstraf krijgen tussen de drie maanden en de vijf jaar ook kan je een geld boete krijgen tussen de 1000 en 100.000 euro. In het verkeer is er een nultolerantie wat betreft druggebruik, dit wordt getest door middel van speeksel testen. Speed is ook verboden als doping!

Wat kun je doen tegen een speed verslaving?

Ieder mens is uniek en daarom zal ieder mens op zijn of haar manier aan herstel moeten werken. Je hebt twee verschillende hulpmiddelen:

  1. Ambulante behandeling dit betekent dat je naast je werk of school je behandeling kunt doen, je kunt tijdens de behandeling thuis slapen, je kunt ook verblijven in een safe house.
  2. Dan heb je nog een klinische opname met deze behandeling verblijf je in een gespecialiseerde kliniek, dit kan in Nederland maar ook in het buitenland. Groot voordeel hiervan is dat je in een veilige omgeving bent er zijn dus geen verleidingen en werk je full time aan je herstel. Het slagingspercentage is daarom bij deze behandeling ook erg hoog!