Verslaafd aan doping

Doping of pepstofgebruik is het gebruik van verboden middelen of methoden om sportprestaties te verbeteren.

Wat voor stoffen en methoden staan er op een dopinglijst?

De methoden en middelen die staan op een dopinglijst, kunnen ook in de geneeskunde gebruikt worden. Een voorbeeld hiervan is dat bloeddoping een verboden methode is maar wanneer iemand bij een ongeluk veel bloed verliest een bloedtransfusie moeten geven om de persoon in leven te kunnen houden. Dat is het grote verschil wanneer het van levensbelang is dan is het niet verboden.

Verboden stoffen:

 • Niet erkende stoffen
 • Anabole middelen
 • Peptide hormonen, groeifactoren
 • Beta-2 agonisten
 • Hormoon- en metabole modulatoren
 • Maskerende middelen

Verboden methoden:

 • Manipulatie van bloed en bloed componenten
 • Chemische en fysieke manipulatie
 • Genetische- en celdoping

Hoe zit het dan met voedingssupplementen?

Voedingssupplementen kunnen altijd sporen bevatten van dopingsstoffen. Dit is omdat er tijdens de productie van voedingssupplementen minder strenge eisen worden gesteld aan hygiene dan bij geneesmiddelen. In een fabriek waar ze dus deze supplementen maken kunnen soms ook doping stoffen worden verwerkt. Dus wanneer bij het maken een machine wordt gebruik bij beide en de machine wordt niet goed schoongemaakt heb je dus al de kans dat er doping stoffen terecht komen in de voedingssupplementen. Hoewel het dan wel maar om een kleine hoeveelheid gaat loopt een sporter toch de kans dat het middel gevonden wordt bij een doping controle.

 

Kan een sporter dan nog wel gebruik maken van voedingssupplementen?

Verslaafd aan doping 1Dat kan wel, maar dan moet de persoon die het gebruikt er wel op letten dat het voedingssupplement getest is op de aanwezigheid van doping. In Nederland is het zo dat een sporter het wel kan gebruiken als het voldoet aan de eisen van de Nederlandse Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport oftewel het NZVT. Wanneer er producten worden getest en onderzocht en blijkt dat er geen dopinggeduide stoffen bevat komt deze op de NZVT-lijst. Zo kunnen sporters ook controleren op de lijst of het product wat ze willen gebruiken wel of niet aan de norm voldoet.

 

Consequenties van dopinggebruik

 1. Straffen en overtredingen doping
 2. Dopinggebruik op het menselijk lichaam

 

Verslaafd aan doping 2Het overtreden van de regels heeft serieuze gevolgen voor sporters, dit is niet alleen op sportief gebied maar ook financieel en arbeidsrechtelijk en in sommige gevallen zelfs strafrechtelijk. Wanneer een sporter zich schuldig maakt aan gebruik of bezit of zelfs weigert om mee te werken aan een controle dan wordt er altijd een straf opgelegd van twee jaar. Wanneer een sporter in doping handelt of toedient wordt er standaard een straf opgelegd van vier jaar. Een sporter mag niet deelnemen aan trainingen wedstrijden of activiteiten van de sport bond. Als er achter wordt gekomen dat er doping gebruikt is tijdens een wedstrijd wordt je gediskwalificeerd en dient het eventuele prijzengeld ,medailles of punten ingeleverd te worden. Wanneer je er voor een tweede keer mee gepakt wordt kan de straf oplopen van vier jaar tot levenslang. Deze straffen worden dan ook overgenomen door alle andere sportbonden.

De consequenties op het menselijk lichaam, het is natuurlijk al duidelijk dat doping dus onze prestaties verbeterd. Dit is helemaal niet gezond voor het lichaam. Door de chemische stoffen kan het leiden tot schadelijke en grootschalige veranderingen, die moeilijk of zelfs helemaal niet terug te draaien zijn. Zo zijn er verschillende dingen waar je last van kunt krijgen:

 • Verhoogde hartslag en bloeddruk
 • Hart en vaatziekten
 • Hersenbloedingen
 • Hoofdpijn
 • Slapeloosheid, moeite met inslapen
 • Duizeligheid
 • Kans op infecties en bloedproppen
 • Minder eetlust en daardoor gewichtsverlies

Verslaafdheid

Een belangrijke consequentie is dat het leidt tot lichamelijke verslaving. Dit betekent dat wanneer er wordt gestopt met het gebruik van doping er ontwenningsverschijnselen ontstaan. Dus je lichaam wil alsnog doping hebben. Een ontwenningsverschijnsel kan zijn dat je zweterig wordt of hartkloppingen kan krijgen. Je kan ook geestelijk verslaafd raken omdat je je zo goed voelt wanneer je doping hebt gebruikt het verleidelijk is om steeds opnieuw weer te pakken. Omdat wanneer je doping gebruikt de prestaties omhoog gaan en je je goed voelt het echter lijkt alsof je superior bent. Wanneer je dus niet gebruikt voel je je niet zo goed en zijn je prestaties niet zo zoals je zou willen en je zou je weer willen voelen zoals je je voelde toen je wel gebruikte. Zo ontstaat geestelijk verlangen.

 

In plaats van doping te gebruiken, train harder om zo je prestaties alsnog omhoog te krijgen. Wanneer dit lukt zul je je automatisch ook beter gaan voelen.