Coke verslaving

Verslaving

Een coke verslaving is een veelvoorkomend probleem in de maatschappij. Je krijgt door het gebruik van cocaïne geen lichamelijke verslaving maar een geestelijke verslaving waardoor het een psychisch probleem wordt. Het brengt een hoop risico’s met zich mee en gebruikers denken dat ze zonder de coke niet meer naar behoren kunnen functioneren of presteren. Hoewel cocaïne op zich al zeer verslavend is, is de variant crack of basecoke meer verslavend.

Cocaïne of crack

Cocaïne is een wit poeder dat wordt gesnoven en een populaire drug is in de partyscene. Crack is een bewerkte variant van coke wordt vaak in brokken of kristallen verkocht en kan in kleur Cut the crack! - Mare - Leids Universitair Weekbladvariëren van wit tot geel of zelfs lichtroze. In tegenstelling tot gewone coke wordt crack gerookt en heeft hierdoor ook zijn naam gekregen doordat het een knetterend geluid maakt wanneer het verhit wordt.

Het effect van coke roken is vele malen sterker en ook zeer riskant. Het is 75 tot 100% puur en doordat het door het roken veel sneller de hersenen bereikt is het gewenste effect veel sneller aanwezig. Doordat de trip maar van korte duur is, is de kans op verslaving veel groter omdat men vaker het gewenste effect wil beleven. Je kunt na 1 keer crack gebruiken al verslaafd zijn.

Crack wordt vooral in Amerika verkocht en is ook wel bekend onder de benaming ‘basen’ of ‘Chinezen’. Het kan gerookt worden door middel van de gedroogde crack op een strookje aluminium folie te verhitten maar kan ook in een glazen ‘basepipe’ gerookt worden. Het effect is vrijwel direct aanwezig en hierdoor is het erg verslavend. Het gebruik van crack vergroot het uithoudingsvermogen, verminderd de vermoeidheid en hongergevoel en je pijngrens wordt groter. Wanneer de uitwerking verschijnt krijg je een domper waardoor de kans groot is dat je weer een ‘high’ wil bereiken.

Wanneer ben je verslaafd?

Wanneer je verslaafd bent aan cocaïne ben je de controle voor een groot deel of volledig kwijt. Doordat deze verslaving psychisch is denk je dat je zonder het gebruiken ervan niet meer naar wens kunt functioneren. Wanneer het een belemmering wordt in je dagelijkse leven is het aan te raden om hiervoor hulp te zoeken bij een professionele kliniek. Een verslaving is het gevolg van veelvuldig coke gebruik. Dit gaat meestal geleidelijk aan en het gebruiken gaat steeds vaker plaatsnemen in je dagelijkse bezigheden. Je krijgt er een opgewekt gevoel van en snel denk je al dat je niet meer zonder kunt.

Verslaving herkennen bij anderen

Denk je dat iemand uit jouw omgeving te maken heeft met een coke verslaving dan kun je dit herkennen aan de volgende punten:

  • Hij of zij komt geen afspraken na of komt regelmatig te laat
  • Hij of zij zondert zich af en vermijdt sociale contacten
  • Veel problemen en leugens in het gedrag
  • Hij of zij praat veel maar luistert weinig naar anderen
  • Financiële problemen
  • Stemmingswisselingen

Het toegeven van een verslaving is erg moeilijk en vaak is schaamte het grootste probleem. Er is veel doorzettingsvermogen nodig om een verslaving te overwinnen. Vaak wordt cocaïne in groepsverband gebruikt en daardoor is het erg lastig om eraan te ontkomen. Afstand doen van deze contacten is moeilijk maar zal je helpen om sneller van je verslaving af te komen. Wanneer je niet sterk genoeg bent om de verleiding te weerstaan kun je ervoor kiezen om deze contacten in je sociale leven te vermijden.  In Nederland zijn er verschillende manier om van je verslaving af te komen, je kunt kiezen voor een professionele afkickkliniek maar je kunt ook zelf proberen om van je probleem af te komen.

In de meeste gevallen kiezen zware gebruikers voor een kliniek doordat zij hierbij professionele hulp krijgen en nauwlettend in de gaten worden gehouden. Kies je ervoor om zelf van je verslaving af te komen zorg en dan voor dat betrouwbare mensen in je directe omgeving hiervan op de hoogte zijn zodat zij je hierbij kunnen helpen.